In de vele gevallen (zeker ingeval van het beveiligen van een woonhuis) heeft een omtrek beveiliging de voorkeur. Alle mogelijke toegangswegen van een ruimte worden voorzien van een detector. Door te zorgen dat deze detector de inbreker signaleert voor dat hij toegang heeft tot de ruimte kan een akoestisch signaal de inbreker afschrikken.
De bewoner van het pand kan zich vrij door de ruimtes bewegen zodat het mogelijk is het alarm in te schakelen terwijl je aanwezig bent.
Er zijn verschillende typen detectoren waarmee de omtrekbeveiliging opgebouwd wordt.

Trilkontakt
Een trilkontakt wordt op een kozijn gemonteerd en registreerd trillingen op raam, deur of kozijn als een inbreker deze probeert te forceren. Zelfs het breken van glas zal het trilkontakt al in alarm brengen. Uiteraard is de inbreker nog buiten het pand op mement van signaleren.

Glasbreukmelders
Deze detectoren ‘herkennen’ het breken van glas en zullen hierdoor in alarm gaan. Dit type melder is ideaal als een grote hoeveelheid ramen in een pand beveiligd moet worden die niet eenvoudig te voorzien zijn van trilkontakten. Vaak wordt deze melder ook gebruikt in etalages om bij ingooien van de winkelruiten een signalering te krijgen.

Magneetkontakt
Bij omtrekbeveiliging wordt voor zover noodzakelijk alle deuren en ramen voorzien van een magneetkontakt. Het kontakt signaleert openen van deuren en ramen. Mocht een deur of raam vergeten zijn af te sluiten zal de inbraakpoging toch gedetecteerd worden. Bij omtrekbeveiliging gebruiken we de magneetkontakten altijd in combinatie met trilkontakten of glasbreukmelders.